Avui dia, hi ha hagut un considerable increment de delictes comesos amb l'ús de la escapolamina o també coneguda com burundanga. Es tracta d'una droga altament tòxica i que provoca un automatisme en el cervell de la víctima causant un estat de submissió davant de qualsevol ordre i l'anul·lació de la voluntat.

No obstant això, en ser un principi actiu de diversos medicaments, no arriba a estar considerada com una droga que causa greu dany a la salut, de manera que en els casos en què s'ha detingut algú en possessió d'aquesta substància per a la seva comercialització , s'ha vingut qualificant jurídicament com un fet constitutiu de delicte per la mera comercialització de medicament sense autorització exigida. Per llei preveu l' article 361 del Codi Penal, i no pròpiament com un delicte de tràfic de drogues, atenuant en aquest cas la pena.

La possessió d'burundanga aquesta considerat com tràfic de medicaments, sense tenir en compte que la seva finalitat, gairebé sempre, és la d'usar les seves propietats per cometre un o diversos delictes.

No obstant això, la burundanga ha creat una autèntica i justificada alarma social per l'ús criminal que s'està fent de la mateixa no ja només en delictes amb un component sexual sinó, que s'està estenent el seu ús a tot tipus de delictes patrimonials, ja siguin robatoris de cases o fins i tot obligant al titular de targetes bancàries a realitzar retirades en efectiu de caixers o pagaments a través terminals al que s'accedeix sense oposar cap tipus de resistència, un cop la víctima ha consumit via oral la burundanga (Beguda, menjar i fins i tot via inhalatòria).

En aquest tipus de delictes el sorprenent és que aparentment no mitja violència física alguna, encara que sí una evident violència psíquica amb la dificultat probatòria que això comporta.

En molts d'aquests casos, la víctima del delicte toparà amb l'esmentada dificultat probatòria derivada de l'amnèsia que pateix, així com de certa incomprensió tant de la policia, com dels propis jutges que dubten en ocasions de la credibilitat d'aquest tipus de denúncies, pel que en aquest tipus de procediments, és fonamental comptar amb els serveis d'un advocat expert.

Així mateix, a dia d'avui, cada vegada més, els Centres Mèdics i Serveis d'Urgència estan preparats per a la detecció dels pacients sotmesos a la submissió química, als que de forma immediata als fets dels quals han estat víctimes, són sotmesos a l'obtenció de mostres de sang, orina, cabell, i fins i tot altres indicis no orgànics com gots, begudes, etc, o qualsevol altre indici que pugui contenir la burundanga, Tot això amb la finalitat d'obtenir la major quantitat de material probatori que juntament amb la corresponent denúncia acreditarà mitjançant el corresponent procediment judicial, els fets criminals i la condemna dels culpables.Sobre l'autor:

Advocat Penal a Barcelona

Narcís Trenado

DiG Advocats

Linkedin