Des de la crisi econòmica que hem estat implicant des de fa una dècada, hem vist molts canvis en mercat immobiliari europeu, com per exemple, un redreço significatiu en mercats com el francès, l'irlandès, l'espanyol o el portuguès. Les ciutats principals, així com les zones costaneres, en aquests països han tornat o estan per sobre dels nivells de negoci immobiliari d'abans de la crisi, mentre que les zones provincianes encara no s'han sumat a aquesta millora.

La quantitat total de transaccions immobiliàries ha augmentat un 10% any rere any des de 2013

D'altra banda, molts dels països europeus del nord, com Alemanya, Suècia, Països Baixos, Holanda, Àustria i el Regne Unit, estan en un procés de pujada de preus i de poca oferta. Una altra vegada, aquests factors més a les ciutats capitals que a les secundàries. Estocolm, per exemple, ha patit un augment dels preus de venda de gairebé el doble, i una cosa semblant, encara que no tan exagerat, ha passat a Copenhaguen, Munic, Amsterdam i Brussel·les.

Un dels dels factors clau per entendre aquest fenomen són els fons d'inversió. Els administradors de fons i els inversors veuen el sector del mercat immobiliari com l'única via vàlida d'inversió donat els tipus d'interessos negatius, la rendibilitat 0 o negativa dels bons, i els mals resultats del mercat de valors. Allà on els inversors veuen una oportunitat decideixen invertir, cosa que fa que els preus pugin.

En resum, mentre els preus van en augment podem percebre un mercat més atractiu des de l'òptica dels propietaris, els qui ho aprofiten per incrementar els lloguers. Barcelona, ​​Milà i Madrid són les ciutats que estan liderant aquesta pujada, en tant que a més estan començant a atraure la inversió interior.

Mentre que els inversors busquen nous mercats, podem esperar, per tant, una pujada dels preus a diverses ciutats i també en diversos àmbits del sector immobiliari com el del lloguer a estudiants.


Sobre l'autor:

ramon riera

Ramon Riera Torroba

President de FIABCI Europe

President de FIABCI Spain

CEO de Eurofincas · International Real Estate

Linkedin