Què és el model 360?

És la Tramitació de la sol·licitud de devolució d'IVA a altres països de la Unió Europea, que s'inicia a través del web de l'Agència Tributària (model 360). L'Agència Tributària espanyola envia la sol·licitud al país al qual se sol·licita la devolució. Posteriorment, és l'agència tributària del país que ha de procedir a la devolució la qual es posa en contacte amb el contribuent espanyol i li demana la documentació acreditativa o complementària que considera oportú, sempre en l'idioma al país de la devolució.

A qui li afecta?

Empreses, empresaris i professionals establerts a Espanya.

Per què presentar el model 360?

El tràmit s'inicia de manera senzilla, amb la presentació del model 360, A través del web de l'Agència Tributària espanyola. Per a això és imprescindible disposar del certificat digital de l'empresa (empresari o professional) i estar donat d'alta al servei de Notificacions Electròniques Obligatòries. La majoria de societats disposen de tots dos requisits. No sempre és així en el cas dels professionals independents.

El procediment es pot complicar quan s'inicia la comunicació amb l'Administració Tributària de l'altre país, al qual se sol·licita la devolució. Cada país respon de forma diferent i sol·licita la informació que considera necessària a la seva manera.

Per evitar el rebuig d'aquestes sol·licituds convé conèixer la normativa de l'IVA a la Unió Europea, per poder interpretar correctament la informació i documentació a facilitar, així com els arguments de rebuig que es puguin rebre, per poder respondre als mateixos.

Aquesta segona part del procediment, s'ha de realitzar sempre en l'idioma del país al qual s'ha sol·licitat la devolució. Això exigeix ​​la comunicació escrita i, en alguns casos, telefònica en altres idiomes.

Al despatx d'assessoria professional tenim els coneixements tècnics suficients per a:

  • Valorar la procedència de la sol·licitud de devolució de l'IVA, abans d'iniciar la seva tramitació.
  • Aportar la informació i documentació necessària per reduir les possibilitats de rebuig.
  • Comunicar en llenguatge tècnic en altres idiomes.

Sobre l'autor:

Economista a Barcelona

Inés Gros

DiG Advocats

Linkedin